На  24 февруари, от 15.00 до 17.00 часа и от

...
На  24 февруари, от 15.00 до 17.00 часа и от
Коментари Харесай

Творческото ателие „Стрела за Заговезни“

На  24 февруари, от 15.00 до 17.00 часа и от 17.00 до 19.00 часа, в залите на НЧ „ Св. Климент Охридски - 1858 “ в Стара Загора ще се проведат  занимателни креативен ателиета за  разработване на  стрели/ бутурници. Материалите ще бъдат обезпечени на място.

Сръчен занаятчия ще демонстрира по какъв начин сами да изработите обичайната българска стрела във връзка наближаващия празник Сирни Заговезни. От читалището канят дребни и огромни да спазят традицията и да се забавляват до момента в който творят.
-->
Творческото ателие „ Стрела за  Заговезни “ е част от проект  „ Имането “ на НЧ „ Св. Климент Охридски 1858 “, финансиран от Национален фонд „ Култура “.

Сирни Заговезни е значим зимно-пролетен празник в националния календар. С него се слага началото на постите преди Великден. Празникът бележи  границата сред зимата и пролетта - символизира възраждащата се природа. Един от известните традиции е мятане на стрели. Всеки ерген изстрелва с лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късни доби на Заговезни. Семейството на момата стои будно, с цел да гаси пламъците, до момента в който тя самата събира стрелите. Която мома събере най-вече стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР